Wolontariat

Masz odrobinę wolnego czasu? Chcesz pomagać? Zgłoś się do nas! Podopieczni naszej fundacji czekają na każde dobre serce! Wszystkie osoby zainteresowane pomocą prosimy o kontakt z biurem naszej fundacji.

I

Poszukujemy wolontariuszy, którzy chcieliby poświęcić swój czas, organizując zajęcia edukacyjne, wycieczki, wyjazdy i inne formy aktywności podczas półkolonii w miesiącach: lipiec,  sierpień 2013,  które odbędą się w Klubie Zdolnego Dziecka w Piasecznie

Zadania wolontariusza:

– wsparcie pracy opiekunów,
– kreatywne podejście do organizacji czasu wolnego,
– pomoc w organizacji zabaw, warsztatów, zajęć edukacyjnych, wycieczek itd.

Korzyści dla wolontariusza:
– nabycie doświadczenia w pracy z dziećmi
– rozwój kompetencji pedagogicznych, organizacyjnych oraz interpersonalnych,
– możliwość poznania nietuzinkowych ludzi,
– przeżycie niezapomnianej, twórczej przygody.

Każdemu z wolontariuszy zapewniamy pisemną rekomendację.

II

4-letnia Paulinka i 3-letni Marcin

Poszukujemy wolontariuszy dla dwojga dzieci: czteroletniej Paulinki oraz trzyletniego Marcina – obydwoje z orzeczeniami o niepełnosprawności i potrzebie kształcenia specjalnego. Dla ich prawidłowego rozwoju niezbędne są codzienne ćwiczenia oraz specjalistyczna opieka. Dzieci dostały nieodpłatnie miejsce w przedszkolu integracyjnym w Łbiskach. Przedszkole zapewnia im specjalistyczną opiekę, udział we właściwej terapii integracji sensorycznej oraz wyżywienie. Niestety, z powodu braku możliwości dowozu, dzieci z oferty przedszkola nie mogą skorzystać. Pilnie poszukujemy dla nich wrażliwej osoby, która pomoże w zorganizowaniu lub sfinansowaniu transportu dzieci do przedszkola. Osoby o wrażliwym sercu chcące pomóc zapraszamy do wolontaryjnego poświęcenia czasu rodzinie poprzez zabawę z dziećmi, wyjście z nimi na spacer czy plac zabaw.

III

6-letnia Ewa
Poszukujemy wolontariuszy: logopedów, pedagogów oraz innych specjalistów do pracy z 6-letnią Ewą.

Ewa ma 6 lat. Posiada orzeczenie o niepełnosprawności ze względu na zaburzony rozwój mowy pod postacią afazji ruchowej; z najnowszych badań wnioskuje się także  o niepełnosprawności intelektualnej w stopniu lekkim. U dziewczynki występują również zaburzenia integracji sensorycznej. Ewa jest otwartą i pogodną dziewczynką, łatwo nawiązuje kontakt z innymi osobami. Mowa czynna wykształcona jest u niej na poziomie poniżej 3 r. ż., a jej rozumienie na poziomie poniżej 4 r. ż. . Wymawia jedynie pojedyncze słowa, często posługując się sobie tylko znanym „językiem dźwięków”. Dziewczynka posiada silny odczyn alergiczny spowodowany ukąszeniami owadów. Jej rączki, buzia i nogi pokryte są bliznami i wciąż świeżymi strupami, co jest jedną z przyczyn odsuwania się od niej rówieśników. Ewę wychowuje mama i babcia. Mieszkają w domu na wsi, w bardzo skromnych warunkach – brakuje łazienki i bieżącej wody.
Ewa potrzebuje intensywnej terapii logopedycznej i pedagogicznej. Jej jedynym źródłem stymulacji jest przedszkole, gdzie objęta została opieką specjalistyczną, i gdzie zapewniony ma kontakt z dziećmi. Ze względu na duży poziom zaburzenia działania podejmowane w przedszkolu nie są jednak wystarczające, dlatego zwracamy się do Państwa o udzielenie pomocy Ewie, zarówno w obszarze socjalnym, tak by dziewczynka dostała szansę na poprawę warunków mieszkaniowych, jak i rozwojowym – umożliwiając jej dostęp do specjalistów i dając szansę na dalszy rozwój.

Zamnkij