Nasi podopieczni

WSPÓŁPRACUJEMY Z OŚRODKIEM POMOCY SPOŁECZNEJ

Współpracujemy z Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Piasecznie. Zaangażowaliśmy się w pomoc czterem rodzinom, będącym pod opieką wspaniałej osoby – pracownika socjalnego i psychologa w jednej osobie: Joanny Smolagi. Wraz z Joanną pragniemy pomóc tym rodzinom poprzez wzmocnienie ich samodzielności oraz zdolności do życia w społeczeństwie. Jednocześnie poszukujemy dodatkowych źródeł finansowania dla tych rodzin. Zapraszamy do współpracy wszystkich ludzi dobrej woli, którzy zechcieliby wspomóc naszych podopiecznych poprzez datki finansowe, rzeczowe czy wolontariat.

1. W pierwszej rodzinie dorasta dwóch wspaniałych chłopców:

• Adaś 10 lat – niepełnosprawny chłopiec cierpiący na autyzm z umiarkowanym upośledzeniem umysłowym – najbardziej potrzebuje regularnych ćwiczeń i masaży, jednak dla jego prawidłowej rehabilitacji niezbędna jest pomoc wolontariusza, którego pilnie poszukujemy.
  • Kubuś 7 lat – chłopiec niedosłyszący, który czeka na dofinansowanie niezbędnych mu aparatów słuchowych. Bez nich chłopiec nie będzie mógł normalnie funkcjonować. Koszt aparatów to 8 tys. zł. Prosimy o pomoc finansową dla Kubusia.

2. Kolejna rodzina to ojciec samotnie wychowujący dwoje malutkich dzieci:

Paulinka 6 lata oraz Marcin 5 lata – obydwoje z orzeczeniami o niepełnosprawności i potrzebie kształcenia specjalnego. Dla ich prawidłowego rozwoju niezbędne są codzienne ćwiczenia oraz specjalistyczna opieka. Dzieci dostały nieodpłatnie miejsce w przedszkolu integracyjnym w Łbiskach. Przedszkole zapewnia im specjalistyczną opiekę, udział we właściwej terapii integracji sensorycznej oraz wyżywienie. Niestety z powodu braku możliwości dowozu, dzieci z oferty przedszkola nie mogą skorzystać. Pilnie poszukujemy dla nich wrażliwej osoby, która pomoże w zorganizowaniu lub sfinansowaniu transportu dzieci do przedszkola. Prosimy również o wsparcie finansowe i rzeczowe dla rodziny. Osoby o wrażliwym sercu chcące pomóc zapraszamy do wolontaryjnego poświęcenia czasu rodzinie poprzez zabawę z dziećmi, wyjście z nimi na spacer czy plac zabaw. Tata Paulinki i Marcina stara się również o odzyskanie umieszczonej w rodzinie zastępczej najmłodszej córeczki Oliwki. Dziewczynka cierpi na celiakię.

3. Kolejna rodzina liczy sześcioro uzdolnionych artystycznie i sportowo wspaniałych dzieci, dotknięta jest jednak straszną biedą.
Tu każde wsparcie finansowe i rzeczowe jest mile widziane. Pomóc można Wiktorowi 21 lat, Piotrowi 19 lat, Ewie 18 lat, Fryderykowi 17, Wiktorii 16 lat i Oskarowi 14 lat.

4. Ostatnia rodzina to rodzice z trójką wspaniałych dzieci w wieku od 4 do 10 lat. Mama dzieci jest obecnie w kolejnej ciąży podwyższonego ryzyka. Potrzebne jest wsparcie finansowe i rzeczowe.

Wszystkie rodziny mieszkają na terenie powiatu piaseczyńskiego. Szczegółowe dane rodzin do wiadomości fundacji.

ZAPRASZAMY WAS DO ZAPOZNANIA SIĘ Z HISTORIĄ MAŁEJ EWY

Ewa ma 10 lat. Posiada orzeczenie o niepełnosprawności ze względu na zaburzony rozwój mowy pod postacią afazji ruchowej; z najnowszych badań wnioskuje się także
o niepełnosprawności intelektualnej w stopniu umiarkowanym. U dziewczynki występują również zaburzenia integracji sensorycznej. Ewa jest otwartą i pogodną dziewczynką, łatwo nawiązuje kontakt z innymi osobami.  Dzięki systematycznej terapii i pracy z logopedą wymawia proste zdania. W czerwcu 2015 ukończyła pierwszą klasę i uzyskała promocję do klasy II.

Ewę wychowuje mama i babcia. Mieszkają w domu na wsi, w bardzo skromnych warunkach – brakuje łazienki i bieżącej wody oraz centralnego ogrzewania. Ewa często choruje na infekcje górnych dróg oddechowych.
Dziewczynka potrzebuje intensywnej terapii logopedycznej i pedagogicznej. Jej jedynym źródłem stymulacji jest szkoła specjalna, gdzie objęta została opieką specjalistyczną i gdzie zapewniony ma kontakt z dziećmi. Ze względu na duży poziom zaburzenia podejmowane w szkole działania nie są jednak wystarczające, dlatego zwracamy się do Państwa o udzielenie pomocy Ewie, zarówno w obszarze socjalnym, tak by dziewczynka dostała szansę na poprawę warunków mieszkaniowych, jak i rozwojowym – umożliwiając jej dostęp do specjalistów i dając szansę na dalszy rozwój.

W ubiegłym roku udało się dzięki ofiarności dobrych ludzi  przeprowadzić terapię integracji sensorycznej oraz wspomóc rodzinie materialnie przez zakup niezbędnego do domu wyposażenia. W tym roku wymieniliśmy okna w domu Ewy ze środków uzyskanych podczas dorocznego kiermaszu dobroczynnego w przedszkolu Jestem Czuję Potrafię w Łosiu.

Bardzo prosimy o pomoc i zachęcamy do przekazania darowizny na rzecz Ewy. Zapraszamy również wolontariuszy: logopedów i pedagogów i innych specjalistów do pracy z dziewczynką.
Robimy wszystko co w naszej mocy, aby wspomóc rozwój małej Ewy, z Państwa pomocą będzie nam łatwiej.
Nazwisko dziewczynki do wiadomości fundacji.

POMAGAMY DZIECIOM Z DOMU DZIECKA W WALENDOWIE

Dzięki wsparciu naszego sponsora Grzegorza Piejki, czternaścioro dzieci z Domu Dziecka  pod dyrekcją s. Marty Zakrzewskiej  w Walendowie wyjechało w lipcu 2015 r.  na wakacyjny obóz wypoczynkowy do Salezjańskiego Ośrodka Młodzieżowego „DON BOSCO” w  Lutomiersku, pod Łodzią.

Zachęcamy was gorąco do wsparca finansowego, rzeczowego i wolontaryjnego podopiecznych Sióstr Bożego Miłosierdzia oraz do zapoznania się z historią “Domu” .

Panorama

NA KONIEC

Jeżeli chcą Państwo wesprzeć podopiecznych Fundacji Dla Dzieci, mogą Państwo dokonywać wpłat bezpośrednio na konto naszej fundacji.
Jeżeli pragniecie, by Wasze pieniądze zostały przekazane na określony cel, bądź na potrzeby konkretnego dziecka, prosimy o wyszczególnienie tego w tytule przelewu.
Każda, najmniejsza nawet kwota ma znaczenie!

Osoby chcące pomóc, mogą dokonać wpłaty na konto Fundacji:
Bank Zachodni WBK 2 Oddział w Piasecznie, ul. Wojska Polskiego,
numer konta 37 1090 1694 0000 0001 1643 5871

Oprócz pomocy finansowej, dzieciom i ich rodzinom można pomóc ofiarowując wsparcie rzeczowe.
Potrzebujemy najbardziej:

• Żywności długoterminowej (mąka, cukier, ryż, kasza, makaron, konserwy, dżemy, itp.)
  • Ubrań i butów (mogą być używane, jednak ważne, aby nie były zniszczone)
  • Środków czystości

Zamnkij